Costers del Segre, terres d’interior, vins amb caràcter

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La DO Costers del Segre compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

Va ser el primer lloc de Catalunya on es van introduir les varietats de cabernet sauvignon, merlot i chardonnay, al costat de les varietats autòctones, i es van adoptar les tècniques californianes de vinificació.

L’àrea de la denominació és diversa amb característiques geològiques i climàtiques canviats. El nexe d’unió és la conca mitjana del riu Segre, entre el Pirineu i l’Ebre, i el clima interior i sec, allunyat de la influència marítima i marcat per una insolació elevada, una pluviositat escassa i persistent humitat de les boires d’hivern. Les vinyes són entre els 200 i 1.100m d’altitud. El sòl és calcari recobert de sorra, amb una gran uniformitat a tota la denominació.

Les subzones d’Artesa i del Pallars són les més septentrionals, amb les vinyes de major altitud i influència pirenaica. Raimat, a l’extrem oriental, té un relleu suau i clima continental. La subzona del Segrià, és característica de terres de secà. Les Garrigues i les Valls del Riucorb són terres àrides.

En el conjunt de la DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal.

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

Varietats blanques

Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonay, Garnatxa Blanca, Riesling, Sauvignon Blanc, Moscatell de gra gran o d’Alexandria, Malvasia o subirat parent, Gewurztraminer, Albarinyo, Moscatell de gra menut, Chenin, Viognier, Verdejo, Godello

Varietats negres

Garnatxa Negra, Ull de llebre,Cabernet Saugvinon, Merlot, Monastrell o Garrut, Trepat, Mazuela o Samsó, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Garnatxa Tintorera, Petit Verdot, Malbec.

Pots trobar una molt bona selecció de vins de D.O. Costers del Segre a la nostra Vinoteca .