D.O. Alella, qualitat i tradició

Els vins d’Alella tenen una llarga història i una important significació dins la vinicultura catalana. Coneguts i estimats ja a l’època romana, els citen Plini i Marcial com a vins laietans. Els vins alellencs eren, en plena edat mitjana, els preferits a la Seu barcelonina, per esdevenir més tard un dels vins de qualitat mes exportats des de Catalunya arreu del món, amb particular incidència a les colònies d’ultramar on hi havia abundosa població de catalans.

Des de fa més de 60 anys, el compromís de la DO Alella per garantir i vetllar per la qualitat dels nostres vins es part de la esencia del seu producte.
Avui tota aquesta tradició vinícola es manté viva i els vins de la Denominació d’Origen Alella, segueixen simbolitzant la voluntat de seguir essent un poble mediterrani autèntic i, per tant, viticultor, malgrat la duresa de l’ofici i les incidències sofertes al llarg dels anys, de les quals cal destacar la plaga de la fil·loxera  que en devastà  totalment el conreu a finals del segle XIX.

La Denominació d’Origen Alella una de les més petites i també de les més antigues de la Península Ibèrica,  s’ha anat modernitzant, ha incorporat noves tècniques i nous sistemes de conreu i  d’elaboració, mantenint però el criteri que sols en la qualitat i en una forta personalitat, els vins d’aquesta contrada vitícola poden trobar la seva veritable dimensió universal.

Situada al nord de Barcelona i ocupant una superfície d’unes 230 hectàrees, la configuren dues comarques,  el Maresme a la vora de la mar i, a l’altra banda de la Serralada Litoral, el Vallés Oriental, cada una amb la seva pròpia personalitat i amb  el conreu de la vinya com a nexe d’unió, que es remonta, en ambdós casos a l’època romana.

El Maresme s’estén entre el Barcelonès i La Selva, limita al nord amb el Vallés Oriental, està integrat per un total de trenta municipis, setze de costa i catorze a l’interior. Té més de trenta vuit kilòmetres de costa i una superfície total de 398,9 kilòmetres. Es tracta d’una estreta franja als peus de les muntanyes i de llargues platges, on conflueixen les rieres formades a les muntanyes de les que es troba encerclat;  el parc del Montnegre-Corredor, els parcs de la Serralada Litoral i la Serralada Marina.

Vinyes DO Alella

De la vinya d’ Alella, se’n poden dir moltes coses, com ho justificaria la llarga història referida ¡ l’extraordinari procés de modernització recent, però possiblement a l’hora actual cal destacar, sobretot, el fet  que és una vinya urbana. I, malgrat això, segueix viva, exemplar, ordenada, transformant any darrera any sol, aigua, terra i treball en un producte lluminós i seductor com és el vi d’Alella.

Els vins alellencs, més que cap altre, estan encastats en la tradició de la taula barcelonina de sempre, però principalment d’aquella Barcelona renaixent i inquieta que, a començaments de segle, va posar les bases a la gran Barcelona d’avui. Aquella ciutat, aquella època i aquells homes varen ser sensibles al prestigi indiscutible del vi d’Alella i el van incorporar, en certa manera, a la simbologia del moment i de la ciutat.

Relligant tradició i modernitat, passat i futur, camp i ciutat, mar i muntanya, la Denominació d’Origen Alella avui és, a més d’un símbol, una realitat tangible en els seus vins elegants, perfumats i cristal·lins,  que són excepcional exemple de sàvia harmonia conjugant la serenor septentrional i la  passió mediterrània.

Qualitat i tradició
La DO Alella és reconeguda per la qualitat dels vins blancs, tant mono-varietals com resultants de cupatges. Se’n fan de secs i de blancs, també dolços i generosos. La varietat principal utilitzada per l’elaboració dels vins és la pansa blanca, encara que també és utilitzada de manera molt sovint la garnatxa blanca. També s’hi fan vins rosats aromàtics, amb garnatxa, merlot i pansa rosada i, en menys quantitat, negres afruitats i suaus elaborats majoritàriament amb garnatxa negra i merlot. La superfície de vinyes és de 227 ha, hi ha uns 50 viticultors i 9 cellers embotelladors i la producció mitjana anual és d’uns 4.000 hl.

La DO Alella està formada per nou cellers: Alella Vinícola, Alta Alella, Altrabanda – Bouquet d’Alella- Can Roda- Celler de les Aus- Raventós d’Alella- Roura- Serralada de Marina- Quim Batlle.

Els seus vins
Entre la tradició i la urbanitat, a Alella les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre esgarrapen terreny i endinsen les seves arrels en uns sòls que permeten un bon drenatge i retenen la radiació solar.

Un clima plenament mediterrani a la part que voreja la platja conviu amb un microclima més continental a la banda interior. La serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar.

Aquesta petita zona ha proveït històricament de vi el mercat de Barcelona, i durant segles ha presidit les taules dels benestants barcelonins.

Els vins blancs són els més característics d’Alella, secs o dolços, elaborats principalment amb pansa blanca. Són lleugers, per fumats i cristal·lins.
Els rosats són frescos, aromàtics i lleugers. S’elaboren amb garnatxa, també amb pansa rosada i merlot.
Els vins negres són fruitats i suaus, i s’elaboren principalment amb garnatxa negra.

Podeu trobar una petita selecció dels vins de la D.O. Alella aquí.