La DO Empordà triomfa a la Guía Peñín 2018

Un total de 82 vins de la Denominació d’Origen Empordà han assolit l’excel·lent (entre 90 i 94 punts), a la Guía Peñín 2018 que s’acaba de publicar. Els vins més ben valorats de la denominació empordanesa obtenen 94 punts i són: Peralada Aires de Garbet, del celler Peralada, un vi negre de la collita del 2015, i l’INO Garnatxa de l’Empordà Solera, un vi dolç del celler Masia Serra, de Cantallops.

Amb 93 punts, hi ha una dotzena de vins dels cellers Peralada, Martí Fabra, Espelt Viticultors, Mas Llunes, Roig Parals i Vinyes dels Aspres. Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d’excel·lents a la Guia Peñín del 2017, amb 45. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb 24 excel·lents; els dolços, amb 12, i 1 vi rosat també assoleix per primer cop aquesta nota.

I organitzat per cellers: El celler que aconsegueix més excel·lents és Peralada amb 14 vins, seguit del Celler Cooperatiu d’Espolla i Vinyes d’Olivardots amb 6, i els cellers Martí Fabra, Masia Serra i Mas Llunes, amb 5. La Guia Peñín valora els vins de 29 cellers DO Empordà, 23 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d’excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l’edició vigent.

Guía Peñín està elaborada per José Peñín, periodista i expert vitivinícola en col·laboració amb un equip d’experts professionals del món de l’enologia. Durant varis mesos s’han realitzat meticulosos tastos de vins procedents de totes les regions vinícoles oferint una visió del panorama enològic espanyol.

Enguany la Guía Peñín de los Vinos de España 2018 ofereix informació de més de 11.500 vins tastats de més de 2.100 cellers. Es destaca un cop més el nivell qualitatiu dels vins que manté una tendència a l’alça.

El tastador de la Guía Peñín, Alberto Ruffoni, ha vistat aquests dies la DO Empordà per valorar els vins de la denominació per a l’edició 2019 de la prestigiosa publicació. En total, ha provat 230 vins DO Empordà, principalment negres que són els més majoritaris a la denominació (103), així com blancs (63), rosats (29) dolços (28) i escumosos (3). El tastador ha assegurat que els vins empordanesos mantenen la línia de qualitat dels últims anys i ha augurat unes “puntuacions altes” en la futura edició de la guia. “A l’Empordà, a més, hi ha quatre o cinc cellers que són molt bons i són punta de llança de la denominació, a diferència del que passa a altres zones vinícoles on això no passa”, ha dit.

Alberto Ruffoni ha posat en valor l’aposta que els cellers empordanesos fan per les varietats autòctones de l’Empordà, com la garnatxa, un fet diferencial que els aporta singularitat i que ajuda a identificar i donar personalitat als vins de la zona. A més, ha afegit, que els elaboradors empordanesos s’han adaptat bé a les preferències actuals dels consumidors, que demanen “vins més lleugers, menys alcohòlics i sense tanta càrrega de fusta, d’estructura i de concentració”.

Sobre els vins negres, ha explicat que l’anyada del 2017 manté la qualitat dels darrers anys amb vins molt equilibrats i molt afruitats que són “molt fàcils de beure”. Dels rosats i blancs, ha qualificat com a “molts interessants” els vins elaborats amb garnatxes roges, blanques i grises. “En nas, els blancs i els rosats són discrets amb tocs de flors seques i fruites madures, però després a boca són molt explosius, molt saborosos, molt àcids i molt potents”. Dels dolços, ha assegurat que són el “gran tresor” de la denominació. “No són els vins més comercials però se situen en la línia dels grans vins”, ha dit.

L’edició en paper de la Guia Peñín 2019 es publicarà a finals d’any, però, com a novetat, enguany també es posarà a la venda una versió digital de cada denominació al web de la Guía Peñín que ja es podrà adquirir d’aquí a un mes aproximadament.

Pots trobar la secció de vins de la D.O. Empordà a la nostra Vinoteca.