La DO Montsant busca més singularitat

La DO Montsant, la darrera denominació creada a Catalunya tot i tenir cellers centenaris, viu un moment molt dolç. Ara, però, la DO vol elevar encara més el prestigi i la qualitat dels seus vins, remarcant les diverses singularitats. No es vol ser el germà del Priorat.

La diversitat de sòls i zones de la DO Montsant (fins a sis de diferenciades) d’una DO repartida entre 16 pobles i amb una superfície de vinya inscrita de 1.863,80 hectàrees, de les quals tenen cura entre 700 i 750 viticultors, fa que els vins de la Denominació d’Origen Montsant siguin únics perquè transporten al seu territori d’origen amb fidelitat, respecte i orgull.

Montsant és una denominació d’origen en forma d’anella, amb 17 pobles que ofereixen una gran varietat de matisos en els seus vins. Matisos que neixen de l’orografia accidentada de la regió, de la variabilitat de sòls, de les varietats de raïm, i com no, de la mà de l’home. A Montsant trobem sòls calcaris, granítics, de llicorelles, d’argiles i llims; vinyes alçades, en pla o en pendent, amb més o menys influència dels vents del mar. És aquesta diversitat un tret distintiu de la DO Montsant, que configura la seva identitat i singularitat.

Els vins de la DO Montsant són productes artesans, resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. El pagès cuida de les vinyes per llegar als cellerers i enòlegs el millor raïm, i així poder crear vins apreciats arreu del món.

Vins negres, rosats, blancs i generosos. Els negres són els més comuns a la DO Montsant, ja que més del 90% de la seva producció correspon a varietats negres. La garnatxa i la carinyena són les varietats històriques del territori, les més ben adaptades, que millor transmeten la identitat de la DO i que millor la representen. La garnatxa negra té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat, i produeix vins ben estructurats. La carinyena, també anomenada samsó, és aromàticament molt intensa, i produeix vins de grau moderat i amb molt bona acidesa. Els vins rosats són intensos en nas, sedosos en boca i destaquen per les seves aromes fruitades. Els blancs han anat guanyant presència en els darrers anys. Són vins elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, que es distingeixen per la sedositat, l’estructura i per aromes elegants i subtils. Els vins generosos tanquen l’oferta de la DO: dolços, rancis i misteles han recuperat el seu antic prestigi com a producte gourmet.

Paisatge de la DO Montsant

Camí recorregut i camí per recórrer

Malgrat que es tracta d’una zona de llarga tradició vitivinícola -fins al punt que algunes de les seves cooperatives han celebrat o celebraran en breu el seu centenari-, la DO Montsant és una denominació bastant jove, creada l’any 2001. L’evolució des de la seva creació ha estat d’allò més positiva: el número de cellers i el d’ampolles comercialitzades no han parat de créixer, convertint-se en un referent del panorama vitivinícola català i internacional. Avui dia, els vins de la DO Montsant es troben a les taules d’una quarantena de països, però és en el mercat més pròxim, el mercat català, en el que s’ha experimentat un increment progressiu i constant (el 62% de la producció es ven a Catalunya). Montsant manté el seu propòsit de seguir captivant al públic amb vins de gran qualitat, sense renunciar a l’excel·lent relació qualitat-preu. 

Pots trobar una molt bona selecció de vins de D.O. Montsant a la nostra Vinoteca .