Premis Grenaches du Monde 2018

L’edició d’aquest any ha estat celebrada a la regió vitivinícola de la Terra Alta, regió amb molta presencia d’aquesta varietat de vinya, sobretot la blanca, i que ha acollit la 6ª edició itinerant de Grenaches du Monde, on la Terra Alta es va transformar per uns dies en la capital de la Garnatxa. La garnatxa és una varietat d’origen ibèric, que es va implantar molt ràpidament en les vinyes del Mediterrani i es tracta ara mateix del raïm més present arreu del món. Aquí a Espanya hi ha plantades unes 100.000 hectàrees, i què es localitzen bàsicament a Catalunya, Aragó, La Rioja, Navarra i Euskadi. Altres països mediterranis on es localitza vinyes de garnatxa són França (regions de Rosselló, Llenguadoc, la Vall del Rhone i la Provença), i en menys nombre a Portugal, Itàlia, Grècia, i fora d’Europa se’n troba a Mèxic, Àfrica del Sud, Califòrnia, Xile i Austràlia.

L’edició del 2018 de Grenaches du Monde, ha superat el rècord històric de cellers participants. Han arribat prop de 850 peticions per concursar, des de el seu inici l’any 2013, nascut del Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló, el qual va organitzar el primer concurs dedicat exclusivament a la garnatxa. Això ha suposat un increment del 23% respecte a l’edició del 2017 i una evolució 130,5% en relació a les 364 referències que es van sotmetre al jurat en la seva primera edició.

Cada any ha anat rodant i com un allau de garnatxes s’ha anat estenent per tot el món. En els darrers anys ha estat al Rosselló, a Sardenya (Itàlia) o a Campo de Borja (Aragó). Cada any, hi ha més productors participants. Aquest any han arribat a la Terra Alta vins procedents d’Espanya, França, Itàlia, Sud-Àfrica, Austràlia, Macedònia, Canadà, Estats Units, el Líban o Grècia.

Finalment dir que entre els premiats d’aquest any ha deixat a l’estat Espanyol, 80 medalles d’Or, en concret, els vins espanyols guanyadors de la màxima distinció han estat 16 vins, on la garnatxa estava amb cupatge amb altres varietats ( amb un mínim d’un 51% de garnatxa); i 64 vins mono varietals (85% d’aquesta varietat com a mínim).

Durant les jornades del concurs, que va tenir lloc del 12 al 14 d’abril de 2018, un jurat professional constituït per un centenar d’experts internacionals entre compradors, sumillers, enòlegs i prescriptors del sector, avaluaren els vins presentats en una edició de rècord.

Hi ha hagut un creixement general amb clar accent espanyol. Els elaboradors de garnatxa espanyols s’han donat compte del potencial de promoció i difusió que suposa obtenir una bona qualificació en el Grenaches du Monde. En aquesta última edició, de las 839 referencies a concurso, un total de 502 vins procedien d’España (sis de cada deu) y a més amb una evolució superior a la mitja (+60% respecte la participació del 2017 i +232% respecte del 2013). I d’aquets 502 vins espanyols, 263 participants son de Catalunya, repartits entre les onze Denominacions d’Origen del territori català.

França figura como el segon país en quant a vins a concurs (178), seguit d’Itàlia (153 referències), en un certamen que ha comptat amb la presencia de vins singulars del Líban, Austràlia o Estats Units.

Els organitzadors valoren l’èxit obtingut pels vins de Garnatxa de la Terra Alta, on els seus cellers s’han bolcat en la participació a aquest esdeveniment ( 148 mostres) i què han merescut 44 medalles, de les quals 14 son d’or i 30 de plata.