Premis Vinari 2018 – Premis dels vins catalans

L’edició dels Premis Vinari, que aquest any arriba a la sisena edició, i que galardona els millors vins de Catalunya durant l’any, ha estat acollida aquest any a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, aquest passat divendres dia 5 d’octubre de 2018. Per segon any consecutiu, els guanyadors s’han fet públics en un acte que s’ha pogut seguir en directe a través del Canal 33.

Els vins competien en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Durant l’acte de lliurament dels Premis s’han donat a conèixer tots ells, i també el reconeixement professional a una vida dedicada al vi, el Vinari especial a la producció ecològica, el Premi a la millor etiqueta de vi i al celler amb més vins premiats i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

Els premis son otorgats per un jurat format per una vuitantena de professionals del món del vi, desde sommeliers, enòlegs, professionals de la distribució vinícola, a la exportació, comunicació i prescripció de vins, així com   tastadors oficials de l’INCAVI. Tots ells van qualificar tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues, que es van realitzar del 21 a 25 de maig a la seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès. Els vins que van obtenir millors puntuacions en aquesta fase inicial, van ser tastats i avaluats de nou en una nova jornada que va tenir lloc el 3 de setembre a El Celler de Rubí.

Costers del Segre, la gran triomfadora.

La Denominació triumfadora d’aquesta edició ha estat Costers del Segre, amb el Gran Vinari d’Or 2018, que distingeix el millor vi català, ha estat per Cérvoles Blanc 2016 del Cérvoles Celler. Un vi blanc amb criança, cupatge de macabeu i chardonnay, del qual s’elaboren unes 6.800 ampolles. Cérvoles Celler es troba a La Pobla de Cérvoles, a Les Garrigues. Aquest projecte va néixer l’any 1997 gràcies a l’ímpetu de Tomàs Cusiné, que volia retre homenatge a un territori vinícola ancestral i de recuperació de la pràctica de la viticultura de muntanya. Practiquen viticultura 100% ecològica i treballen per produir vins de finca de gran qualitat, expressió del territori i seguint la tradició mil·lenària de la zona.

Tanmateix, el millor vi de Catalunya també ha guanyat l’Or en la categoria de Blancs amb criança i el Vinari d’Or Especial de la DO Costers del Segre. El jurat que ha puntuat a cegues els vins participants, han reconegut aquest vi per la seva amplitud aromàtica, de perfil molt fresc, amb la fusta ben integrada, una elegant estructura i un pas cremós pel paladar que deixa un record intens i molt agradable.

Els altres guanyadors, repartits per totes les D.O.

El guanyadors dels Vinari d’Or en les diferents categories han estat escampats per tot el territori i per totes les D.O. de les que hi ha a Catalunya. La DO Empordà ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de negres de criança: Mas Pòlit 2016, el millor negre criança; Vinyes d’Olivardots Gresa Expressió 2010, el millor negre de guarda; i Torre de Capmany Garnatxa d’Empordà Velles Soleres de Pere Guardiola s’ha endut el premi al millor vi dolç, ranci o de postres.

Per la seva banda, el Millor Blanc Jove ha estat per Can Bas Xarel·lo 2017 de Can Bas Domini Vinícola (DO Penedès), un vi blanc exemplar, elaborat amb la varietat estrella del Penedès, el xarel·lo. I també ha destacat en aquest apartat el Penedès amb el Millor Rosat per a Posidonia 2017 de Sumarroca.

La DO Montsant s’endú el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Rebeldes 2017, un dels projectes de wineissocial amb els elaboradors de més qualitat del territori que reconeixen a la seva comunitat.

Els 5 Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls emporta la DO Cava. Són el Cossetània Brut, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva en la categoria d’Escumosos Rosats; i Vallformosa Cava Col.lecció Brut Reserva en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos).

El Cava Joan Colet Rius Gran Reserva s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s’ha imposat el CavaGuilera Brut Nature Gran Reserva, que també ha estat el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs- per decisió del jurat.

Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i aquest 2018, el Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic recau en La Gravera, de la DO Costers del Segre. Aquest celler elabora vins de producció ecològica certificada (CCPAE) i biodinàmica (Demeter) i és pioner a la DO en el tractament i cura de tota la cadena de fred, comensant per un sistema a la vinya per baixar la temperatura del raïm i processar-lo així en les millors condicions possibles.

El disseny també té el seu lloc als Premis i un comitè especialitzat en il·lustració, marketing i publicitat ha decidit reconèixer amb el Premi AGBAR a la millor etiqueta la dels vins Jaspi Blanc 2016, Jaspi Negre 2014 i Samsara 2015 del Celler Coca i Fitó (DO Montsant i DO Terra Alta). El jurat ha coincidit que són etiquetes amb personalitat i identitat i que la imatge que uneix aquests vins és harmoniosa i coherent, i juga amb tonalitats de colors de la terra, de la vinya.

Vives Ambròs (DO Tarragona i Cava) ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de reconeixements, i el fa mereixedor del Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler del 2018. Aquest projecte té les arrels a Montferri (Alt Camp), i així ho certifiquen les cinc generacions de la família Vives de ca l’Ambròs que han anat sumant anys i experiència al projecte.

Tots els premis de l’edició 2018 els podeu trobar aquí.