Terra Alta, terra de garnatxa blanca.

Avui dia, Garnatxa Blanca i la Terra Alta, formen un binomi inseparable que ha situat aquesta Denominació d’Origen en els mercats nacionals i internacionals, per diversos factors que enumerem a continuació. La Garnatxa Blanca representa el 22% de la superfície de producció de la DO Terra Alta amb unes 1400 ha plantades; que suposa el 55% de la producció de vi de la DO Terra Alta és d’aquesta varietat; això significa el 90% de la producció a Catalunya, el 75% de l’estat espanyol i es calcula que un terç de la producció mundial se centra en aquesta comarca.

Un fet important que explica la bona adaptació de la Garnatxa Blanca a Terra Alta és la climatologia, de mediterrani interior amb influències continentals, abundant insolació, escassetat de pluja i hiverns freds. Destaquen dues particularitats, d’una banda l’equilibri entre els dos vents dominants a la zona, el Cerç (vent sec de component nord-oest que actua com un fitosanitari natural) i la “Garbinada” (marinades de component sud que mantenen les temperatures moderades durant les tardes d’estiu); i per una altra, els estius amb variació tèrmica molt acusada entre el dia i la nit. Aquests aspectes climàtics no són cap problema per a la rusticitat de la Garnatxa Blanca, al contrari, fan que les plantes s’adaptin sense problemes i tinguin una excel·lent maduració del raïm.

Els trets característics de la Garnatxa Blanca són: Planta vigorosa i de producció mitjana, molt resistent a la sequera, a la calor i s’adapta a terrenys poc fèrtils i pedregosos; molt resistent al vent, sensible a l’excés d’humitat i entollament; raïm mitjana, gra petit-mitjà i de pell fina, Sensible al cuc del raïm. En canvi, en celler és sensible a l’oxidació, produeix vins alcohòlics. Té una acidesa mitjana-baixa (augmenta en climes freds). Apta per a la criança per bona evolució.
Color groc daurat o palla, segons el tipus de vinificació. Aromes d’intensitat mitjana, notes florals, afruitades i herbàcies. En boca té una persistència mitjana i cos.

En resum, es tracta d’una varietat rústica al camp i molt delicada en el moment de la vinificació. En copa, és una varietat que no destaca per la seva intensitat olfactiva, però si pel seu pas per boca, intens, estructurat i complex, a més de tenir una bona aptitud per a la criança.
La Denominació d’Origen Terra Alta, s’identifica amb un segell de qualitat les ampolles elaborades amb un cent per cent de Garnatxa Blanca i que superin els vuitanta punts sobre cent de puntuació en el panell de tast.

Garnatxa Blanca

La Terra Alta fa anys que coneix bé el seu producte i que investiga les millors maneres de degustar-lo i promocionar-lo. I aquest treball de fons comença a donar els seus fruits. Mostra d’això va ser l’exitosa edició del concurs internacional Grenaches du Monde, que la primavera de l’any passat va triar a la comarca com a escenari i que va propiciar l’arribada de prop de 250 prescriptors de tot el món.
“Tot i que encara és molt aviat per quantificar l’augment de vendes dels productors, sí que podem afirmar que, a nivell local, el concurs ha estat molt important perquè ens ha aportat una dosi extra d’orgull”, destaca el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. “Cada dia els nostres vins són més coneguts, senyal que el nostre treball s’està consolidant”, afegeix.

No és estrany doncs, que la Terra Alta sigui una de les poques regions de la vitivinicultura mundial on és possible trobar una extensa gamma de vins varietals d’aquesta vinífera que els ha fet mereixedors d’un distintiu de garantia específic: Terra Alta Garnatxa Blanca.